Andra STS utbildningar:

Vanliga frågor - FAQ

STS Internationella Språkskolor

Vi har försökt svara på de vanligaste frågorna vi får från våra studenter. Om du behöver svar på andra frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på STS via telefon eller email

STS – Student Travel Schools

Vilka är STS?

Vi på STS är pionjärer och arrangerade förmodligen världens första språkresa redan 1958. Språkreseidén, highschool och arbetet med akademiska utlandsprogram har vi sedan dess exporterat till många länder och STS finns idag etablerat över hela världen. IBS International Business School, grundades 1986 och är idag Sveriges ledande skola för eftergymnasiala utbildningar i exempelvis USA, England, Italien, Schweiz och Australien. År 1976 grundades även Alpresor, vilket gjorde att STS växte ytterligare.

Varför ska du välja STS Internationella Språkskolor?

Vi på STS har över 50 års erfarenhet av språkutbildning, vilket är längre än någon annan aktör och vi finns dessutom representerade på många platser runt om i världen. STS är ett erkänt och ekonomiskt stabilt företag som, tillsammans med lång erfarenhet och ett unikt personligt engagemang, gör att dina studier blir trygga och lärorika.

Vi som jobbar på STS har själva varit utomlands och studerat och delar gärna med oss av våra egna erfarenheter och tips.

Du får en personlig kontaktperson som är insatt i din situation och som du kan få rådgivning och studievägledning av exempelvis vid val av studieort eller frågor om CSN och visum.

Anmälan

När ska jag anmäla mig?

Det beror på vart du vill åka och om du tänker söka studiemedel från CSN. Om du vill boka en språkkurs utanför Europa, där det ibland krävs studentvisum, bör du boka minst två månader före kursstart, men gärna ännu tidigare. Dessutom bör du ha i åtanke att flyg till långväga resmål ofta blir dyrare ju närmare avresan man kommer. Om du ska söka studiemedel från CSN bör du också ansöka minst två månader före kursstart för att hinna få pengarna i tid. Om du vill boka en kortare kurs (under 13 veckor) och läsa inom Europa bör du boka minst en månad i förväg. Naturligtvis kan du kontakta oss även om du vill åka inom några veckor, vi gör alltid vårt bästa för att hitta ett bra alternativ åt dig!

Kursen

Vilka länder kommer studenterna från?

Skolorna är väldigt internationella och studenterna kommer från hela världen. Nationalitetsindelningen är olika på olika kursorter och det bästa är att kontakta oss om du vill ha mer information om en specifik kursort. Svenskarna är i stort sett aldrig i majoritet.

Vilken ålder är vanligast bland kursdeltagarna?

Åldern varierar beroende på kursort. Den största åldersgruppen är 20-35 år, men vi har även äldre kursdeltagare, speciellt under somrarna och bland dem som läser kortare kurser. Vi erbjuder även 50+ kurser för dem som är intresserade av att läsa engelska med jämnåriga och samtidigt ha aktiviteter på schemat.

Vilka förkunskaper krävs?

Det krävs oftast inga förkunskaper, utan du kan börja som nybörjare. Undantaget är om du är nybörjare i engelska då endast vissa kursorter erbjuder nybörjarkurser. Dessutom beviljar CSN oftast inte studiemedel för nybörjare i engelska, utan man måste ha vissa förkunskaper. Tänk på att nybörjarkurser ibland har speciella startdatum. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av nybörjarkurser i engelska.

Får jag något diplom eller certifikat efter avslutad språkkurs?

Om du läser en kurs på minst fyra veckor får du efter avslutad kurs ett språkfärdighetscertifikat från skolan. Vilken kurslängd du än väljer så får du alltid ett diplom från STS.

Väljer du att läsa någon av de examensförberedande språkkurserna, tex Cambridge examenskurs eller TOEFL-kurs, får du även ett bevis/diplom över ditt provresultat och språknivå från institutionen som ansvarar för examen. Gör du ett Cambridge examensprov får du te x ett diplom från University of Cambridge ESOL Examinations.

Finns det tillgång till dator på skolan?

Ja, de flesta skolor har även trådlöst internet som man kan koppla upp sig mot om man har med sig egen dator.

Vad är skillnaden mellan en examenskurs och en "vanlig" språkkurs?

En examenskurs följer en specifik kursplan och har särskilda krav och villkor. Kursen är till för dig som vill ha ett officiellt intyg på dina språkkunskaper. Efter avslutad förberedelsekurs genomför du ett examenstest och därefter erhåller du ett certifikat som visar vilken nivå du uppnått. Examenskurserna är internationellt erkända och är meriterande inför universitetsstudier och arbete både utomlands och i Sverige. Läs mer om vilka examenskurser vi erbjuder. En språkkurs är till för dig som vill lära dig ett nytt språk eller förbättra språkkunskaper som du redan har. Du kan kombinera dina språkstudier med en aktiv fritid, oavsett om du gillar storstadspuls, solvarma stränder, häftig skidåkning eller rikt kulturliv så finns det något som passar dig.

Boende

Kan jag ordna boende på egen hand?

Ja, det går bra att ordna boende på egen hand, uppge gärna det vid bokningen.

Vad gör jag om jag får problem med boendet eller kursen?

I första hand ska du vända dig till personalen på skolan, eftersom det är det snabbaste och effektivaste sättet att få hjälp. Det finns oftast en person på skolan som är ansvarig för boendet. Du kan naturligtvis även kontakta oss på STS.

Vad är det för skillnad på studenthem och studentlägenhet?

Studenthem är korridorsboende, du har antingen ett eget eller delat rum, och delar kök och badrum med andra i samma korridor. Studentlägenheter är som vanliga lägenheter, där 3-5 personer bor tillsammans, i eget eller delat rum, och delar kök och badrum.

Hur går placeringen i värdfamilj till?

Skolan har en boendeansvarig som besöker familjerna och ser till att de uppfyller de krav som ställs. Tex måste det finnas plats för studenten och det ska finnas säng, skrivbord osv.

Du får kontaktuppgifter till din värdfamilj ca en vecka innan avresa. Vi rekommenderar dig att ta kontakt med din familj så snart som möjligt efter det för att ni ska ha möjlighet att lära känna varandra innan du är på plats.

Det är viktigt att kommunicera väl med din nya familj så ni gemensamt kommer fram till hur hushållssysslor och annat praktiskt i hemmet ska skötas.

Fritid

Ordnas det aktiviteter på fritiden?

Skolorna har ofta ett aktivitetsschema för hela veckan och du väljer själv vilka du vill delta i. Vissa aktiviteter är gratis och andra till självkostnadspris. Exempel på aktiviteter är sightseeing i stan första dagen, musikal, biobesök eller en dagstur till närliggande städer.

Vad händer om jag blir sjuk under resan?

Det är viktigt att du har en heltäckande försäkring under din tid utomlands. Vi förmedlar en specialutformad försäkring som du kan läsa mer om här. Ska du studera inom europa bör du även beställa ett försäkringskort från Försäkringskassan så att du kan visa upp att du har rätt att ta del utav det allmänna sjukvårdssystemet inom EU/EES-länder.

Blir du sjuk och behöver uppsöka läkare är det alltid bäst att kontakta ditt försäkringsbolag med en gång. Personalen på skolan eller din värdfamilj kan ge dig tips och råd kring vart du ska vända dig för att få vård och hjälp.

Finansiering

Hur finansierar jag mina studier?

Om du läser en kurs på minst tre veckor i Europa kan du söka studiemedel från CSN. För Kina, Ryssland, Marocko eller Japan gäller att du läser minst 13 veckor för att kunna söka studiemedel. Läs mer om studiemedel. Du kan även söka flertalet stipendier, kontakta STS för mer information.

Bookmark and Share