Fotografering

Lär dig fotograferingens grunder av professionella lärare.

Lär dig grundläggande fotokunskap och öva praktiskt

Lär dig fotograferingens grunder av professionella lärare. Du kommer att få öva praktiskt såväl som teoretiskt och som bakgrund till våra spännande fotouppgifter kommer vi att använda oss av lokala kulturarv och sevärdheter.

Du kommer att lära dig funktionerna och potentialen hos din kamera. Du kommer att få kunskap om ljusmätning, exponering och bildkomposition. Du kommer att få förståelse för foto och bildspråk som kommunikationsmedel och du kommer att känna dig mycket säkrare på din egen förmåga som fotograf.

Följande moment kommer att ingå i kursen men inte nödvändigtvis i den här ordningen. Vi måsta ta hänsyn till väder, vind och lokala företeelser. Kanske är det karnevalsdags när du går din kurs, eller segeltävling eller något annat som lämpar sig väl att fotografera och dokumentera.

Lektion 1: Lär känna din kamera - våga lämna autoläget
Kameran och dess funktioner
Exponering och ljusmätningsmetoder
Ljussättning för olika mätmetoder
Vad är ISO och hur ställer man in det?
Makrofunktion

Lektion 2: Lär dig reglerna och att våga bryta mot dem
Fotokomposition med tredjedelsregeln
Vad är ledande linjer och hur använder man dem?
Symmetri
Betraktningsvinkel
Balansera kompositionen
Djup/skärpedjup

Praktisk gruppövning - Komposition: Vi kommer att undersöka de genomgångna momenten och ta bilder för att demonstrera att vi förstått delarna som handlar om bildkomposition.

Lektion 3: Att fotografera människor
Vad är ett porträtt? Vi tittar på inspirerande exempel
Naturliga porträtt
Att använda blixt under dagtid
Hur kan man med hjälp av linsens fokallängd få olika "känsla" i porträttbilden?
Svartvita porträtt - färginställningarna i kameran

Praktisk gruppövning - Porträtt: Vi söker upp intressanta bakgrunder i vår närmiljö som vi kan använda när vi fotograferar varandra. Vi letar efter spännande personligheter som är villiga att bli fotograferade, alternativt blir det studiofotografering.

Lektion 4: The Great British Seaside
Lär känna vad det är som är så speciellt med kustområdet i södra England och hur du bäst fångar det på bild.

Lektion 5: Arkitektur
Oavsett i vilken ort du kommer att gå kursen så kommer du att få stifta bekantskap med engelsk arkitektur, parker, slottsruiner och andra sevärheter. I Brighton finns bland annat The Royal Pavilion och det man absolut inte inte får glömma - den långa livliga piren. Ön Isle of Wight lockar med motiv med havstema. Här finns vackra fyrar och andra byggnader och lämningar kopplade till kust och hav.

Lektion 6: Avslutande övning och bildkritik från gruppen
Den avslutande övningen går ut på att fånga känslan i uttrycket "The Great British Seaside". Vi rör oss längs kusten och utnyttjar ljuset och de lokala förutsättningarna. Rätt tänk i den här övningen är fluffig sockervadd, nöjen, kul minigolf och picknick i gröngräset.

Det här är tillfället då du verkligen kan visa att du behärskar kursens olika delmoment och att du klarar av att kommunicera via bildspråket. Du väljer ut din egen favoritbild från vardera av de fyra övningarna. Bilderna kommer att visas för gruppen, som tillsammans med läraren gemensamt bedömer om bilden innehåller de momenten vi gått igenom.

Bilderna får du med dig hem i din portfolio tillsammans med ett personligt utlåtande av läraren och en del andra viktiga papper.

OBS - De praktiska gruppövningarna baseras på kursorternas förutsättningar och kan skilja sig lite åt på de olika orterna.

Omfattning: 6 lektioner á 2 timmar (totalt 12 timmar) under 3 veckor

Du kan välja fotografering på följande orter:

Brighton

Välj fotografering i fartfyllda Brighton.

Följ med till fartfyllda Brighton. En brittisk sommarstad där det alltid är något kul på gång.
LÄS MER OM BRIGHTON

Aktiviteter