Boka

Checklista

Det finns en del saker du bör tänka på

En checklista över saker du bör tänka på innan språkresan.

Det finns en del saker du bör tänka på och kolla igenom innan resan, gärna ihop med dina föräldrar. Att lösa dem hemma är ofta enkelt, på kursorten kan det vara mycket svårare. Här har vi gjort upp en liten checklista.

Pass
Du måste ta med ditt pass på resan trots att Sverige är medlem i EU. Kontrollera att passet är giltigt under hela resan samt minst tre månader efter hemkomst inom Europa och minst sex månader till övriga länder. Vid resa till USA gäller inte längre det äldre blå passet (utan magnetremsa), även om det har giltighetstid kvar. Ta två kopior av ditt pass. Den ena tar du med dig och den andra lämnar du hemma om du skulle förlora passet.

Visum - USA
Det är obligatoriskt för alla som reser till USA under Visa Waiver Program att anmäla sin resa på internet senast 72 timmar före avgång. Läs mer och anmäl dig på http://www.esta.us/svenska.html.

Visum - är du svensk medborgare?
Om du är svensk medborgare behöver du visum om du skall åka till Australien, vi på STS hjälper dig.

Visum - är du inte svensk medborgare?
Om du är utländsk medborgare bör du omgående kontakta din ambassad för att få reda på vad som gäller för dig, oavsett vilken kursort du valt att åka till. STS kan inte hållas ansvariga om du nekas tillträde till värdlandet på grund av ofullständig visumansökan.

Fickpengar
Det är mycket individuellt hur mycket man vill shoppa på kursorten. Vet du att du brukar shoppa mycket bör du beräkna dina fickpengar lite i överkant.

Bussresor är nödvändiga på de flesta av kursorterna
Räkna med en busskortskostnad på ca 300 kronor per vecka (i Japan 70 kr/dag). Busskortet betalas vanligtvis under dina första dagar på kursorten och just då får du en stor utgift. Ska du till Malta eller STS Chelsea Football Camp bokas och betalas alltid busskortet före avresa.

Ett riktmärke för hur mycket fickpengar du behöver ta med dig och som också bör täcka dina transportkostnader på orten är:
ca 1500 SEK per vecka i Japan och USA (exklusive kostnader för flerdagsutflykter).
ca 1300 – 1500 SEK per vecka i England, Malta, Frankrike och Spanien.
ca 1200 SEK extra i fickpengar om du åker via Paris, för att täcka kostnad för mat och lokala resor.
ca 3500 SEK per vecka för våra Road Trip resor i USA, här är matkostnaden inkluderad.
Ta inte med dig för mycket kontanter. Det räcker att du har med dig så du klarar dina utgifter första veckan och kan köpa ett busskort.

På kursorten finns alltid minst en, oftast fler bankomater där du kan ta ut kontanter med ditt kort. Dock kan det givetvis variera mellan större och mindre orter. I en storstad kan du lätt ta ut pengar, på en liten ort är det inte lika enkelt och då kanske du bör ha med dig lite mer kontanter. Kom ihåg att det kostar pengar att ta ut kontanter i bankomat utomlands. Planera gärna så att du gör ett fåtal större uttag, istället för flera små. Kolla med din bank och kortutgivare vad som gäller på den aktuella destinationen. 

Försäkring
Det är mycket viktigt att du är försäkrad. Har du inte beställt reseförsäkring via STS så kontrollera att du har en hemförsäkring som gäller för resor utomlands och då särskilt spåkresor. Om någonting skulle hända är det viktigt att du vet hur din försäkring fungerar och vad den täcker. Kontakta ditt försäkringsbolag i god tid före avresan.

Försäkringskassan
Skaffa dig ”Europeiskt sjukförsäkringskort”, du beställer det kostnadsfritt på www.forsakringskassan.se. Om du ska till Japan eller USA gäller inte detta kort. Vi rekommenderar dig även att teckna reseförsäkring via STS (endast 585kr inom Europa och 900kr till Japan och USA).

Medicin
Om du tar någon speciell medicin är det viktigt att du tar med så det räcker för hela resan. Det kanske inte är möjligt att få tag i just den medicinen på kursorten. Ha den också alltid i handbagaget när du reser.

Telefon
Tänker du använda din mobiltelefon på kursorten så ta kontakt med din mobiloperatör och kontrollera att din mobil fungerar i det land du ska åka till. Kontrollera också vad det kostar att ringa med ditt svenska abonnemang i kurslandet. Har du tänkt köpa ett SIM-kort på plats måste din mobil vara upplåst.

Sjukdom/allergi
Om du har någon allvarligare sjukdom/allergi som du inte redan uppgivit måste du omgående meddela STS det. Ta gärna med dig en översättning från din läkare om vilken sjukdom/allergi du har samt vilket tillstånd du är i. Vår personal kommer att göra sitt bästa för att tillgodose alla speciella behov men kan vi inte garantera att vi lyckas uppfylla alla.

En språkresa
Sök pris
Pris från:
SEK

British Airways
Elt Council
British Council