Boka

Frågor & Svar (FAQ)

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

1. Hur mycket lär man sig i skolan?

Eftersom du har språket runt dig överallt, både i värdfamiljen, i skolan och på fritiden, så kommer du att lära dig massor. Du kommer garanterat att utveckla dina språkkunskaper, men mycket beror naturligtvis på din egen motivation. Våra lärare drar nytta av att ni befinner er i det land språket talas och det kommer inte vara mycket som känns som att sitta i ditt vanliga klassrum hemma i Sverige.

Lektioner och läxor
Du får dina språklektioner på förmiddagen eller eftermiddagen. Det kan förekomma läxor. Dessa kan bestå av allt mellan att lära sig nya glosor till att intervjua värdfamiljen under middagen.

Använd dina nya språkkunskaper hos värdfamiljen
Under vistelsen på kursorten får du också möjlighet att använda språket på egen hand på fritiden. Om du bor ihop med andra svenska elever kan det vara lärorikt att försöka prata värdlandets språk så mycket som möjligt, inte minst för att visa värdfamiljen respekt.

2. Får jag bo med min kompis?

Om jag har en kompis som åker på språkresa samtidigt som jag, får jag och min kompis bo i samma värdfamilj då?
Ja. På STS Språkresor försöker vi så långt det är möjligt att placera kompisar (av samma kön)/syskon som vill bo tillsammans i samma värdfamilj. Detsamma gäller vid resort- och campusboende.

Uppge önskemål vid bokningstillfället
Det är viktigt att du redan när du bokar uppger om du har några speciella önskemål. Då kan upp till fyra vänner (av samma kön)/syskon bo tillsammans. Om två eller flera personer vill bo tillsammans måste alla bokningarna komma in inom 30, dagar annars kan vi inte garantera att ni får bo tillsammans. Detsamma gäller för dem som väljer att bo på en av våra Resort-anläggningar eller Campus. Vänner eller syskon av samma kön kan bo på samma rum. På Club, resort och campus bor man som regel 3-4 i samma rum, i värdfamilj 2-4.

Adventure by STS
Reser man tillsammans med en vän på en av våra STS Adventure-resor uppger man också detta önskemål vid bokningstillfället. På resorna till USA bestämmer man under resans gång vem man vill bo med, eftersom inkvarteringen varierar.

Barn/ungdomar med speciella behov
Ofta vill kompisar/syskon som reser tillsammans bo i samma värdfamilj. I de allra flesta fall är detta inte något problem, så länge eleverna inte har några speciella behov. Det kan finnas allergier eller sjukdomar som påverkar i vilken värdfamilj man kan bo, och då kan vi inte garantera att man får bo tillsammans. Det viktigaste är att den som åker iväg på språkresa mår bra och vi har ett begränsat antal värdfamiljer som kan ta emot gäster med speciella behov.

3. Hur väljer STS ut värdfamiljer?

STS Språkresor gör ett mycket grundligt arbete när vi väljer ut värdfamiljer till våra elever. På alla våra kursorter arbetar STS personal och familjeagenter med rekrytering av värdfamiljer. Under hösten och vintern besöker och intervjuar vi alla potentiella värdfamiljer och slutligen väljer vi ut de bästa. STS sätter upp riktlinjer och villkor för familjeagenternas arbete vilka de följer i sitt urval av värdfamiljer.

4. Vilka regler gäller för värdfamiljerna?

I samband med att våra värdfamiljer kontrakteras får de STS ”Host Family Guidelines” som innehåller de regler som varje värdfamilj måste följa. Denna skrift innehåller regler om mat, alkohol, hemkomsttider samt elevens allmänna välbefinnande.

De flesta av våra familjer har tagit emot STS-elever i många år och många av våra elever har kontakt med sina familjer långt efter de bott hos dem. De elever som åker tillbaka till samma kursort önskar oftast att få bo i samma familj igen eftersom de trivts så bra där.

5. Har värdfamiljerna barn?

STS värdfamiljer ser ut som familjer i allmänhet. Familjen kan bestå av gifta par, sambos, ensamstående kvinnor, unga eller äldre. Många familjer har barn, stora och/eller små. Det är dock inte alla värdfamiljer som har egna barn.

Värdfamiljerna kan bo i allt från stora/små hus eller radhus till lägenheter eller bungalows.

6. Jag kan av religiösa/etiska skäl inte äta all mat.

Religion och mat
Om du inte kan äta viss mat av religiösa skäl så tar vi på STS naturligtvis hänsyn till det. STS Språkresor brukar kunna erbjuda boende för alla elever med speciella matbehov oavsett om det beror på allergi eller religionstillhörighet.

Uppge önskemål vid bokningstillfället
Det är mycket viktigt att du redan när du bokar din resa uppger om du har speciella önskemål vad gäller mat. I annat fall kanske vi på STS Språkresor inte har möjlighet att se till att just dina önskemål blir tillgodosedda.

7. Kan jag få vegetarisk kost?

Är du vegetarian och vill åka med STS Språkresor är detta inget bekymmer.

Uppge önskemål vid bokningstillfället
Var noga med att välja vegetarisk kost när du bokar din resa. Detta går att göra mot en kostnad på 400kr per vecka. Ofta placerar vi elever med liknande önskemål i samma värdfamilj, det är den mest praktiska lösningen både för elever och värdfamiljer.

8. Kan jag som har diabetes/annan sjukdom resa?

Du behöver inte avstå från att åka på språkresa på grund av att du har diabetes, men det är väldigt viktigt att du vid bokningstillfället uppger att du har diabetes. Vi har värdfamiljer som har erfarenhet av diabetes och allt vad det innebär i form av medicinering, kost och levnadssätt. Även andra eventuella sjukdomar måste uppges vid bokningstillfället.

Ring gärna oss på STS Språkresor om du är osäker på vad som gäller för just dig. På så vis kan vi hjälpas åt att hitta en värdfamilj som passar dig.

9. Kan jag som är allergiker resa?

Du kan åka på språkresa med STS så länge du inte har någon riktigt allvarlig sjukdom, handikapp eller allergi. Ring gärna oss på STS Språkresor om du är osäker på vad som gäller för just dig. Det är väldigt viktigt att du redan vid bokningstillfället uppger vilka eventuella sjukdomar, handikapp eller allergier du har. På så vis kan vi lättast hitta en värdfamilj som passar dig.

Pälsdjursallergi
En avgörande faktor vid placering i värdfamilj är en sådan sak som pälsdjursallergi. Om du är pälsdjursallergiker är det givetvis viktigt att du bor i en värdfamilj där det inte finns några pälsdjur och där familjen vet vad det kan innebära om en allergiker blir exponerad för pälsdjur.

Matallergi
Om elever har matallergi placeras de i en värdfamilj där man är väl medveten om just den typen av matallergi. Kanske finns det någon i värdfamiljen som också har samma typ av allergi, och man därför är medveten om vikten av att avhålla sig från viss mat och att det ibland krävs medicinering för att man skall må bra. Har man någon en matallergi rekommenderar vi att man lägger till "Specialkost". Det innebär att man t ex får helt gluten-, laktos- eller nötfri kost, om det är gluten, laktos eller nötter man är allergisk mot.

Övrigt
De flesta engelska hem har heltäckningsmattor, och många har husdjur, något som kan irritera allergiker. STS kan dessvärre inte garantera en värdfamilj utan heltäckningsmatta, men vi gör självklart allt vi kan för att hitta en värdfamilj som passar dina behov.

10. Var finner jag information om flygtider samt vilken värdfamilj jag ska bo i?

Alla får tillgång till en egen sida som heter Mypage.

Inloggningsuppgifter samt lösenord kommer mailas till den mailadress som angetts på er bokning under våren.

Klicka dig fram till Mypage på STS Språkresors första sida i högra hörnet, eller via länken i mailet.

11. När kommer slutfakturan?

För dig som ska åka på språkresa finns några viktiga hålltider.

Slutfakturan skickas ut ca 60 dagar innan avresan och ska vara betald 40 dagar innan avresan.

Kontrollera dina tillval
Var uppmärksam på att du lagt till alla dina tillval som:
- STS Explorer Pass
- Försäkring
- Sportkurs
- T-shirt
 

OBS - Detta måste ske innan slutfakturan gått ut!

Kontrollera även att ditt namn är rättstavat för att undvika extra kostnader vid biljettering för flygbiljetterna. Du som ska åka till länder utanför Europa behöver samtliga namn, för-, mellan- och efternamn.

Ring oss på STS på tel 0771-20 20 40 om något är oklart eller inte stämmer med det ni har beställt.

12. Hur fungerar Om- och avbokningsskyddet?

I samband med att du bokar din språkresa kan du teckna ett Om- och avbokningsskydd. Det kostar 595kr. Om du bokar en språkresa långt i förväg kan vårt Om - och avbokningsskydd vara en extra trygghet om något oförutsett skulle inträffa före avresan.

Ombokningsdelen ger dig rätt att omboka resan till annat datum eller annan destination tom 60 dagar innan avresa utan kostnad. Om du inte har detta skydd kostar en sådan ombokning 995kr.

Avbokningsdelen börjar gälla 30 dagar innan avresa och gäller endast mot uppvisande av läkarintyg. Åker du tillsammans med en kompis och ni båda har detta skydd från oss ger det båda rätt att avboka resan mot uppvisande av samma läkarintyg.

OBS - Om- och avbokningsskyddet kan inte aktiveras eller avaktiveras efter första inbetalningen har gjorts.

13. Alkohol, rökning och droger

Självklart tolererar inte vi på STS Språkresor alkohol och droger.
Vi vet att dina föräldrar kan känna oro när du ska åka utomlands på egen hand, kanske för första gången. Vi tar trygghet, säkerhet och ansvar på största allvar och gör allt vi kan för att kunna garantera dig en trygg och säker utlandsvistelse.

Tobak förbjudet
Rökning eller annan användning av tobaksprodukter är inte tillåtet på STS kurser. I USA förbehåller sig STS rätten att sända hem elever som ertappas med att röka då detta är olagligt och strikt förbjudet vid de skolor STS använder sig av i USA.

Nolltolerans - självklart!
Nolltolerans under språkresan är en självklarhet. För att förebygga att elever kommer i kontakt med alkohol och droger erbjuder STS Språkresor ett fullspäckat aktivitets- och utflyktsprogram. Dessutom anordnas populära discon i egen regi. Ledarna är alltid med på alla aktiviteter och utflykter och det finns alltid ledare på STS Språkresor som har jour.

14. Vilka regler gäller på språkresan?

Inför språkresan får du tillgång till vår ABC-bok där våra regler finns med. Vi ber dig och dina föräldrar att noggrant gå igenom de "Regler för trivsel och ordning" som finns där innan resan. På din MyPage sida kommer du även få fylla i och skriva under dokumentet "Målsmans Godkännande" där samma regler ingår. Bryter du mot någon av dessa regler riskerar du att få avbryta språkresan och bli hemskickad på egen bekostnad.

Du kan läsa mer om dessa regler här

15. Om olyckan är framme...?

Om det skulle hända en olycka när jag är på språkresa - vad händer då?

Separat reseförsäkring
Om olyckan är framme kommer din kursledare från STS Språkresor och din värdfamilj att se till att du får all den hjälp du behöver. De kan dock inte ge någon ekonomisk hjälp och därför rekommenderar vi alla som reser utomlands med STS att teckna en separat reseförsäkring.

Våra kunder erbjuds köpa AVI's reseförsäkring
Försäkringen gäller utan självrisk med undantag för rättsskydd. Självrisk för rättskyddsförsäkringen är 20% av kostnaden, dock lägst 100 EUR. Vår erfarenhet är att det är den snabbaste och mest smärtfria lösningen om något oförutsett skulle inträffa.

Reseförsäkring kostar 595kr inom Europa och 895kr för USA, Australien och Japan. Den skall vara betald samtidigt som resterande kursavgift, senast 40 dagar före avresan.

16. Finns det kulturella skillnader?

Seder och bruk växlar från land till land. Ibland kan du kanske tycka att maten är underlig, att familjen bär sig konstigt åt eller att något annat inte är som hemma i Sverige. Men precis det är faktiskt en del av upplevelsen på din språkresa!

Du är gäst i ett främmande land och måste ta seden dit du kommer. Värdfamiljens roll är att låta dig vara med i sitt vardagliga liv, din roll att anpassa dig efter deras kultur och levnadssätt. Att uppleva värdlandets kultur är en del av språkresan.

17. Är det långt till skolan?

Måste jag åka jättelänge för att komma till skolan från min värdfamilj?
Självklart kan avståndet mellan värdfamiljen och skolan variera från värdfamilj till värdfamilj. De flesta av våra värdfamiljer bor i områden utanför själva centrum. Precis som här hemma kan det vara en bit till skolan och de flesta elever måste resa med lokaltrafiken.

Pengar till bussbiljett
Busskort och liknande köps vanligtvis under de allra första dagarna på kursorten, så tänk på att det kan vara bra att ta med lite kontanter till sådana utgifter. På vissa kursorter har vi flera olika skolor och STS Språkresor försöker att placera de olika grupperna i närheten av deras respektive skollokaler.

Malta och Chelsea Football Camp
På Malta har STS egna bussar som hämtar och lämnar till och från skolan, strandutflykter, STS Disco och andra aktiviteter på fritiden. Även på Chelsea Football Camp har vi egna bussar så att du snabbt och säkert kommer till och från träningen. Busskort till dessa bussar bokar och betalar du före din avresa.

18. Måste jag köpa busskort?

Busskort och liknande köps vanligtvis under de allra första dagarna på kursorten, så tänk på att det kan vara bra att ta med lite extra kontanter till sådana utgifter. På vissa kursorter har vi flera olika skolor och STS Språkresor försöker att placera de olika grupperna i närheten av deras respektive skollokaler.

På Malta har STS egna bussar som hämtar och lämnar till och från skolan, strandutflykter, STS Student Party och andra aktiviteter på fritiden. Även på Chelsea Football Camp har vi egna bussar så att du snabbt och säkert kommer till och från träningen. Busskort till dessa bussar är obligatoriskt och läggs därför på din bokning direkt vid bokningstillfället.

19. Hur går undervisningen till?

Det totala lärandet
Undervisningen läggs upp så att du ska lära dig att använda språket i praktiken, och få så mycket muntlig träning som möjligt. Eftersom du har språket runt dig överallt, både i värdfamiljen, i skolan och på fritiden, så kommer du att lära dig massor.

Gruppindelning efter förkunskaper
Första dagen i skolan gör ni ett diagnostiskt prov och blir indelade i mindre grupper utifrån era kunskaper. Du kommer därmed att arbeta ihop med klasskompisar med ungefär samma förkunskaper som du själv. I varje grupp är det ca 15 elever.

Specialanpassade läromedel
I undervisningen använder vi egna läromedel som tagits fram av vårt pedagogiska råd, bestående av professorer och lärare i Sverige, tillsammans med utländska läroboksförfattare.

20. Vad gör man på fritiden?

Vad gör man på fritiden? Måste man själv hitta på saker att göra?
Nej, självklart inte! Vi på STS Språkresor har förberett ett fullspäckat aktivitetsschema till dig. Om du har några egna önskemål om aktiviteter du vill göra, tveka inte att prata med din ledaren på orten.

Utflykter och partyn
Dina ledare från STS Språkresor ser till att det alltid finns något kul att göra på fritiden. Ni kommer att åka på olika utflykter tillsammans, gå på bio, prova på olika sporter, och om vädret är bra kommer ni att bada och sola. På kvällarna finns förstås STS Student Party.

STS Explorer Pass
Aktiviteterna på fritiden kommer att variera så de passar alla och många är inkluderade i resans pris. Utöver de aktiviteter och utflykter som ingår kan du redan före din avresa planera vilka utflykter du vill göra. På alla våra kursorter erbjuder vi ett stort utflykts- och aktivitetspaket, STS Explorer Pass. På vissa av kursorterna är detta redan inkluderat, annars lägger du till det vid bokningstillfället eller senast innan slutbetalning av resan. 

Läs mer om alla roliga och spännande fritidsaktiviteter under respektive kursort!

21. Vågar jag resa ensam?

Jag kommer att resa ensam - utan min bästa kompis. Kommer jag att känna mig ensam då?

Är det vanligt att man åker ensam?
Det vanligaste är att kompisar åker tillsammans, men fler och fler ungdomar väljer att åka själva på sin språkresa. Vi på STS tycker det är väldigt positivt att våra elever väljer att åka själva, både för det sociala och det språkliga utbytet. Dessutom, du kommer inte att vara ensam. Under språkresan tillhör du alltid en grupp vilket ger dig många nya kompisar.

Om jag reser ensam - bor jag ensam då?
I de flesta värdfamiljer bor det två eller fler elever. Vi på STS gör vårt bästa för att inga elever ska bo ensamma i sin värdfamilj.

Du kommer inte att känna dig ensam
Du får snabbt kontakt med många andra ungdomar både på skolan och på fritiden så du kommer garanterat inte att känna dig ensam, även om du reser utan din bästis.

22. Kan jag byta värdfamilj?

Om orsaken är befogad så finns det möjlighet att byta värdfamilj. Att komma till ett nytt land och bo i en främmande familj är en ovan upplevelse. Det är mycket som är annorlunda mot vad man är van vid, nya smaker, lukter, människor och kanske en annan standard mot vad man har hemma i Sverige.

Lär känna din värdfamilj
Ge därför både dig själv och värdfamiljen tid att vänja er vid den nya situationen. Saker som kan vara problematiska den första tiden i värdfamiljen, går ofta över av sig själv när man blir lite ”varm i kläderna” och man har lärt känna varandra lite bättre.

Prata alltid med din ledare
Prata alltid med din ledare från STS Språkresor om något inte skulle kännas bra så kan de hjälpa dig att prata med din värdfamilj.

En språkresa
Sök pris
Pris från:
SEK

British Airways
Elt Council
British Council