Online aanmelden

Informatie voor scholen

Will your school be receiving an exchange student? You will find all the information you need here

Komt er een uitwisselingsscholier naar uw school?

STS High School is een van de oudste uitwisselingsorganisaties ter wereld en heeft uitgebreide ervaring in het werken met jongeren in een internationale omgeving. STS is een familiebedrijf met het hoofdkantoor in Gothenburg, Zweden. Het bedrijf werd opgericht in 1958 en is momenteel in meer dan 20 landen wereldwijd actief.

STS High School bemiddelt voor scholieren die een jaar of semester naar het buitenland gaan en ook voor scholieren die vanuit het buitenland voor een langere periode naar Nederland komen. Wij hebben een uitgebreid netwerk van gastgezinnen, vertegenwoordigers en scholen met prachtige mensen die culturele uitwisseling een warm hart toedragen.

Ons advies aan scholen die een STS uitwisselingsscholier ontvangen:

Verplichte aanwezigheid
STS scholieren hebben net als onze Nederlandse scholieren een leerplicht. De school moet daarvoor een presentielijst bijhouden. Aarzelt u niet om contact op te nemen met het gastgezin als de leerling van school afwezig is (geweest) zonder goedgekeurde reden. Afwezigheid is ongeoorloofd en moet voor STS zichtbaar zijn. Het is belangrijk de scholier duidelijk te maken dat sportdagen en projecten en dergelijke moeten worden gezien als een gewone schooldag.

School rooster
Uitwisselingsscholieren volgen net als hun klasgenoten lessen volgens een rooster. De ervaring heeft ons geleerd dat de scholieren zich het best ontwikkelen en aanpassen bij een rooster zonder al te veel tussenuren. Veel wisselende uren met steeds andere klasgenoten kan verwarrend zijn.

Tijdens de lessen
De uitwisselingsscholieren weten dat er op school les in het Nederlands word gegeven. Zij hebben al een Nederlandse cursus ontvangen en hierin gestudeerd maar zullen de taal nog niet volledig beheersen als ze in Nederland aankomen. Dat maakt het in het begin moeilijk om de lessen te volgen. Soms kan het helpen de scholier een Engelstalig boek uit de bibliotheek over het onderwerp te laten gebruiken. Een opdracht over het onderwerp die de scholier zelfstandig kan uitvoeren kan ook leuke manier zijn. Een presentatie over het eigen land, wiskunde uit een boek uit het thuisland; er zijn vele manieren om een nuttige tijdsbesteding aan te moedigen.

Nederlands leren 
De scholieren leren vooraf in hun thuisland al Nederlands, ze hebben hiervoor een zelfstudie Nederlands van ons ontvangen. De meesten zullen de taal, en zeker de spreekvaardigheid, na aankomst verder moeten leren. 

Omdat Nederlandse vaardigheden essentieel zijn voor het volgen van de middelbare school is het zeer belangrijk dat de scholier meteen intensief met Nederlands aan de slag gaat. Soms kan er bijles of een extra cursus buiten school worden gevolgd. Bijles door een leerling uit een van de de hogere klassen kan een leuke extra hulp en motivatie bieden. Het is belangrijk dat alle mogelijkheden worden ingezet. Wij denken met de scholier en school mee en kunnen bemiddelen in het vinden van een bijlesdocent buiten school. STS en het gastgezin moedigen de scholier ook aan. Bij een goede inzet is het mogelijk om na drie tot vier maanden Nederlands te spreken en verstaan. 

Lokale STS vertegenwoordiger
STS heeft regelmatig contact met de scholier en ook met school en het gastgezin. Als de scholier of de school ergens hulp of ondersteuning bij nodig heeft kunnen zij altijd contact opnemen met de lokale STS vertegenwoordiger. Het is prettig als er op school een 'buddy' van dezelfde leeftijd kan worden toegewezen zodat de scholier op een informele manier wegwijs kan worden gemaakt in school en snel vrienden kan maken.

Cijfers
STS verlangt niet dat scholen cijfers geven aan de uitwisselingsscholieren. Wel is aan het eind van het verblijf een certificaat als bewijs van deelname gewenst. Indien de scholier cijfers voor een specifiek vak moet meenemen naar het thuisland wordt de school daar vooraf over ingelicht. 

Over ons
The Alliance
The World Youth Student & Educational Travel Confederation
The Council on Standards for International Educational Travel
AAA