Høyere utdanning på college og universitet
Oppleve en ny kultur i din egen stue? Bli vertsfamilie!

Kan jeg bli igjen etter studiene for å jobbe?

Det er gode muligheter for å bli igjen for å få arbeidserfaring etter studiene. Ulike land har ulike regler.

USA
Om du tar en grad i USA (associate-, bachelor- og mastergrad) kan du søke om et Optional Practical Training-visum (OPT). Da har du muligheten til å arbeide inn fagfelter ditt i et år. Du får informasjon fra lærestedet ditt om hvordan gå frem for å søke.

Australia
Her har du mulighet til å søke om ulike typer arbeidsvisum etter minimum to års studier. Du blir vurdert etter et poengsystem, der for eksempel lengde på studiene, alder, fagfelt og arbeidserfaring spiller inn. Du kan få hjelp fra det internasjonale kontoret på lærestedet ditt til å finne det visumet som passer deg best.

New Zealand
Her har du to muligheter. Du kan enten søke for å få midlertidig arbeidsvisum på 12 måneder til å finne arbeid innenfor fagfeltet ditt. Mens du søker etter relevant arbeid kan du ha andre typer jobber for å tjene penger til livsoppphold. Eller så kan du, om du allerede har en arbeidsgiver som vil signere på at de ansetter deg, søke om et miderltidig arbeidsvisum på to-tre år.

Europa
Så lenge du studerer innen EU/EØS har du full rett til å arbeide før, i løpet av og etter studiene.